piątek, 6 stycznia 2012

Zbójnicki Szlak jest produktem całosezonowym

ZBÓJ PRODUKT NA KAŻDĄ POGODĘ, PONAD PODZIAŁAMI Z DRESZCZYKIEM DLA POSZUKIWACZY KARPACKICH PRZYGÓD

·         W najbliższym czasie powstanie kilkanaście nowych zbój - produktów: oferta eXtremalna (wyprawy odkrywcze, turystyka przygodowa), kulturalna, przygodowa dla rodzin z dziećmi (tradycyjne górskie marszruty, wyjazdy przygodowe z plecakiem – to właściwy kierunek rozwoju oferty turystycznej marki „Zbójnicki Szlak”), zdrowotna, biznesowa, konferencyjna, wiejsko – tradycyjna, edukacyjna, etniczna, oferta VIP, weekendowa, dla singli, dla seniorów. Będzie kładziony nacisk na produkty kulturowe by zapewnić turystom edukację i niestandardową rozrywkę.

·         Karpacka turystyka ma wiele twarzy, może odbywać się wiosną, latem, jesienią i zimą. Pakiety będą poukładane tematycznie. Pakiety będą połączeniem tradycji i nowoczesności.

·         Trwa komercjalizacja już stworzonych produktów turystycznych, idee się materializują i w najbliższym czasie doprowadzą do powstania karpackiego touroperatora ZBÓJNICKI TRAVEL, który będzie predestynowany do odegrania roli lidera rozwoju turystyki w regionie karpackim. Touroperator będzie dbał o wizerunek Karpat jako najlepszej destynacji turystycznej.

·         Pakiety turystyczne, imprezy, wycieczki oraz inne atrakcje jakie będzie oferował projekt „Szlak Zbójników Karpackich” ma zachęcić turystów do wyjazdów z dala od centrów turystycznych, w zamian oferując aktywne spędzenie czasu wolnego „blisko natury”.

·         Podczas imprez organizowanych w obrębie projektu „SZLAK ZBÓJNIKÓW KARPACKICH” turyści będą mogli m.in. dowiedzieć jak wyglądał zbójnicki rapier, zbójnicka rusznica, gajdy, kłobuk, zbójecki pistolec, trombita Doboszowa czy fłojera cisowa.

·         Turyści będą mogli przejść się wraz z doświadczonym przewodnikiem po prastarym zbójnickim płaju i zobaczyć Dmytrową Jaskinię. Będą mogli posłuchać cygańskiej muzyki w towarzystwie Dmytrowej watahy, zobaczyć błysk ciupagi w zachodzącym słońcu i poczuć w nozdrzach zapach piekącej się nad watrą dziczyzny i jagnięciny.

·         Wraz z instruktorami i przewodnikami „Zbójnickiego Szlaku” turyści będą mogli podążać szlakiem zbójnickiej przygody w poszukiwaniu mieszka zbójeckich dukatów, wspólnie będą odkrywać skarby gór, górskie granie, sekretne zbójeckie przesmyki i krynickie siklawy.

·         Wraz z przewodnikami karpackimi turyści zwiedzą legendarne harnasiowe miejsca, otępne lasy, w których kryły się starościńskie zbiry w zbitej świerczynie, w młodnikach, a także wysmukłych wapiennych iglicach. Turyści dowiedzą się gdzie zbójnicy w wapiennych turniczkach porośniętych krzakami i mchem ukryli swoje zbójeckie skarby.

·         Zbójnicka poniewierka karpackimi cestami przeniesie turystów w inny – zbójnicki wymiar. Dzięki przewodnikom goście i turyści odkryją zbójnickie miejsca schowane w kniejach i leśnych duktach, pasterskie koliby i zbój - bacówki.

·         Specjalnie dla turystów organizowane będą zbójeckie kuligi z z fakłami (pochodniami). Projekt „Szlak Zbójników Karpackich” wyzwoli w turystach chęć do prawdziwego życia, do zbójnickiej ślebody.

·      Turyści poznają co to pasterskie życie, taniec w buczynach przy akompaniamencie zbójnickich gęśli lub kobzy. Turyści podczas zbójnickich imprez nauczą się tańczyć zbójnickiego, hajduka – tańca wołosko – siedmiogrodzkiego.

·      Na biesiadach zbójnickich w karczmach, bacówkach, kolibach, szałasach będzie serwowane zbójnickie żarło z górskiej półki. Turyści wspólnie wypiją putnie zbójeckiej okowitki lub palenki przy czardaszu. Zbójecka Gorzołka podawana będzie ze specjalnego czerpaka. Turyści zjedzą zbójnicki chleb prosto z pieca podany z garncem swojskiego smalcu z pieprzem tłuczonym w moździerzu. Goście będą mogli degustować zbójnickie mięsiwo w glinianych misach i popijać to wszystko zbójnicką herbatą z Zielin.

·       Na zbójnickich biesiadach turyści będą mogli najeść się do syta przy migotliwym blasku zbójnickiej watry, siedząc na baranich skórach na ławach zbitych z grubych tarcic, zjeść pyszną zbójnicką warzonkę, czy zbójnicką parzybrodę. Stoły pełne będą rubzaków mięcha wszelakiego. Góralskie biesiady odkryją na nowo zapomniane karpackie smaki. Na biesiadach zbójnickich serwowane będą zbójnickie poleśniki, zbójnickie kołacze z roztopionym, ciepłym masłem, słodka buchta. Turyści dowiedzą się jak smakuje domowa kapusta z dębowej beczki z kminem, ze solą, z młodymi kwackami, pokrojonemi we skibki. Do picia goście dostaną kompot ze suszonych śliwek i karpacką  krynicę z  samego serca gór!

·       Dla odmiany niektóre ze zbójeckich biesiad organizowane będą w formie zbójnickich pikników na śródleśnych górskich polanach, wśród snopów siana.

·       Turyści nauczą się Wasylowej Hukowej Pieśni, poznają opryszkowski i zbójnicki świat, huculskie wiosenne igrania i hulania junackie. Turyści poczują w swoich nozdrzach połoniński wiatr, pobawią się przy bukowej watrze, przejadą się w najdziksze zbójnickie jary. Przewodnicy pokażą turystom zapomniany karpacki świat, miejsca związane z huculską mitologią – takie jak Gutyn Tomnatyk, Hołowaczowe Skały i Głazy.

·       Zbójnickie i opryszkowskie imprezy i wycieczki organizowane będą od wiosny do jesieni. Zimą organizowane będą zbójnickie biesiady w karczmach i zbójnickie kuligi z napadem zbójnickim oraz zimowe gry terenowe.

·         Zbój – produkt jest produktem całosezonowym, na każdą porę roku i na każdą pogodę!

·       Turyści odkryją gniazdo zapomnianych górskich szeptów, odkryją zapomniane miejsca związane ze zbójnikami, opryszkami, hajdamakami, hajdukami i lasowymi junakami. Zostaną wciągnięci w mistyczny świat halnych hetmanów, z przewodnikami zawędrują w najdziksze zbójeckie jary i  bory nieschodzone.

·       W zbójnickim sklepie internetowym będzie można zakupić wiele zbójnickich produktów m.in. obuszki zbójnickie, ciupagi, pasy owczarskie, laski pasterskie i zbójeckie zapinki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz